Књажевско Српски Театар

Прво српско позориште основано је у Крагујевцу 1835. године. Прве представе организоване су у време заседања Сретењске скупштине, од 2. до 4. фебруара. Том приликом одиграна су четири комада Јоакима Вујића, првог управника Театра, „Фернандо и Јарика“, „Ла перјуз“, „Бедни стихотворац“ и „Бегунац“, уз музику коју је компоновао Јосиф Шлезингер. У публици су били Кнез Милош Обреновић и његова породица, посланици, чиновници и други гости.

Књажеско-сербски театар основан је у престоно време, када су у Крагујевцу постављени темељи српске државности. Писани извори бележе да су прве позоришне представе игране у вароши крагујевачкој 1825. године. На позив Кнеза Милоша, Јоаким Вујић, велики познавалац позоришне уметности, долази у Крагујевац и оснива први српски театар. Глумачки ансамбл, осим Вујића, који је био главни глумац и редитељ, чинили су чиновници и ђаци Гимназије.

Књажевско-српски театар изнедрио је велики број врсних глумаца који су оставили неизбрисив траг у позоришној уметности Србије. Данашња глумачка постава, богат репертоар и модеран сценски третман чине га једним од најбољих на овим просторима.

У Књажевско-српском театру се од 2006. године, сваке друге недеље у октобру, одржава међународни позоришни фестивал Јоакимфест.

Даничићева 3, 34000 Крагујевац
Телефон: +381 (0)34 617-05-00
Мејл: pozoristetjv@mts.rs
www.joakimvujic.com

врати се назад